Με το τελευταίο της project στην συνοικία Gutleutmatten στην πόλη Freiburg της Γερμανίας, η TiSUN ήταν στην ευχάριστη θέση να αποκτήσει ένα έργο που συνδυάζει τα ηλιοθερμικά συστήματα με την τηλεθέρμανση. Οι ηλιακοί συλλέκτες της TiSUN παρέχουν, στα κτίρια της περιοχής, ανεξάρτητη θέρμανση από την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενώ τους μήνες στους οποίους υπάρχει πολύ λίγη ηλιακή ακτινοβολία, η παροχή θερμότητας επιτυγχάνεται μέσω του κεντρικού συστήματος τηλεθέρμανσης της περιοχής. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για τις μελλοντικές λύσεις και τακτικές.

Στα 4,1 εκτάρια γης της περιοχής Gutleutmatten, θα κατασκευαστούν μέχρι το 2018, περίπου 500 νέες οικιστικές μονάδες για περίπου 1.300 κατοίκους. Η τελετή έναρξης εργασιών έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2015. Το κατασκευαστικό έργο αποτελείται από 39 πολυκατοικίες και 10 μεζονέτες, με την συνολική θερμαινόμενη επιφάνεια να είναι της τάξης των 40.000 τ.μ..

tisun-district-heating-solar-thermal

H περιοχή Gutleutmatten στην πόλη Freiburg της Γερμανίας

Η έννοια της καινοτόμου παροχής ηλιακής θέρμανσης για τη συνοικία Gutleutmatten της πόλης Freiburg αναπτύχθηκε από τον τοπικό πάροχο ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών Badenova WÄRMEPLUS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraunhofer για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας [Fraunhofer Institut für Solare Energiesysteme] (ISE). Σε αυτό το έργο, επιλέχθηκε ο συνδυασμός της αποκεντρωμένης ηλιακής θερμικής ενέργειας με την τηλεθέρμανση που παρέχεται από τον τοπικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό θέρμανσης Staudinger Schule. Τα ηλιοθερμικά συστήματα της TiSUN θα είναι σε θέση να ικανοποιούν πλήρως τη ζήτηση θερμότητας το καλοκαίρι και θα επιτρέπουν έτσι στους κατοίκους της περιοχής να είναι πλήρως αυτόνομοι σε παροχή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανση χώρων για την περίοδο αυτή.

Με συλλεκτική επιφάνεια 2.287 τ.μ. από συνολικά 36 ηλιακά συστήματα TiSUN εγκατεστημένα σε 34 κτίρια, αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο απαιτεί ακριβή οργανωτική και υλικοτεχνική εκτέλεση. Με την χρήση αυτής της ανεξάρτητης και καθαρής ηλιακής ενέργειας, περίπου 180.000 κιλά εκπομπών CO2 μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο. Η εκτιμώμενη ετήσια ηλιακή ενεργειακή απόδοση υπολογίζεται περίπου 700 MWh.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης για την καινοτόμο έργο είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιχορηγείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο για το περιβάλλον, με περίπου 330.000 ευρώ. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Fraunhofer (ISE) θα υποστηρίξει και θα αναλύσει το έργο αυτό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να είναι σε θέση μελλοντικά να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες για άλλα έργα.

Ο κος Alexander Ripka, project manager στην Badenova WÄRMEPLUS, εκφράζει την ικανοποίησή του για την συνεργασία με TiSUN: «Εκτός από την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την καλή σχέση τιμής-απόδοσης, ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της TiSUN GmbH ήταν ουσιαστική αντίληψη των οργανωτικών και υλικοτεχνικών απαιτήσεων για την εκτέλεση του έργου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς τα 34 επιμέρους συστήματα που εμπλέκονται, τα οποία πρέπει να κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ετών περίπου » Επιπλέον, εξηγεί ο κος Ripka:". Οι συζητήσεις για την τεχνική αποσαφήνιση και οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση ήταν πολύ εποικοδομητική, καθώς το δυναμικό της TiSUN κατανόησε πλήρως τις ιδιαιτερότητες αυτού του έργου και τις δικές μας απαιτήσεις. "

Η TiSUN αναπτύσσει, παράγει, και διανέμει ολοκληρωμένα συστήματα για την ηλιακή θέρμανση για περισσότερα από 25 χρόνια. Τα ηλιακά συστήματα παρέχουν ανεξάρτητη, ανεξάντλητη και δωρεάν ηλιακή ενέργεια για την υποστήριξη θέρμανσης, την θέρμανση νερού χρήσης και την θέρμανση και ψύξη χώρων. Είναι ευρέως γνωστό ότι η TiSUN είναι ειδικός στην ηλιακή βιομηχανία στην Ευρώπη και εξάγει το 83% των προϊόντων της. Έχει 71 υπαλλήλους στην έδρα της στο Τυρόλο / Αυστρία και πάνω από 70 άμεσους και έμμεσους αντιπρόσωπους πωλήσεων στην Ευρώπη. Τα προϊόντα της πωλούνται σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο, στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, την Ελβετία, τις πρώην χώρες της ΚΑΚ, τις ΗΠΑ, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ινδία. Όλα τα προϊόντα πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας του πιστοποιητικού Solar Keymark.

Η ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ με 21 χρόνια εμπειρίας παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των Ηλιακών Συστημάτων, όπου από το 2007 εισάγει και προσφέρει αποκλειστικά στην Ελλάδα, τα κορυφαία προϊόντα ηλιοθερμίας της TISUN. Με βαθιά γνώση στο αντικείμενο και πιστοποιημένη με ISO 9001:2008 και ISO 14001:2004 (όπως άλλωστε και η TiSUN), έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις συστημάτων TISUN πανελληνίως, και έχοντας αναπτύξει εξειδικευμένο τμήμα επιστημονικής υποστήριξης, είναι σε θέση να μελετήσει, να σχεδιάσει και να προτείνει ιδανικές λύσεις για κάθε περίπτωση, με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις για κατοικίες, ξενοδοχεία, κολυμβητήρια, γηροκομεία κ.α.

O κος R. Welling, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της TiSUN με τον κο Γ.Ανδριανό, στην τελευταία επίσκεψη του στις κεντρικές εγκαταστάσεις της TiSUN, στην Αυστρία.